3 starka och inflytelserika frihetskämpar

En frihetskämpe utmanar den nuvarande politiska ordningen samt de normer som existerar för att befria sitt folk eller sina landsfränder från förtryck. Det är dock vanligt att fredliga frihetskämpar felaktigt beskrivs som politiska ledare istället för frigörare, och är  problematiskt.

Begreppet frihetskämpe är tätt förknippat med Indien, där flertalet eldsjälar kämpat för att frigöra landets invånare från orättvisor och förtryck. Men frihetskämpar har existerat, och existerar fortfarande i hela världen.

Nedan listar vi tre av de mest inflytelserika frihetskämparna:

  1. Nelson Mandela: Bekämpade rassegregation i Sydafrika och blev landets första svarta president.
  2. Mahatma Gandhi: Kämpade mot rassegregering och diskriminering i Indien och Sydafrika.
  3. Martin Luther King: Var en viktig del av medborgarrättsrörelsen i USA. Bekämpade rasism via fredliga medel.

I de stycken som återfinns nedan presenterar vi de frihetskämpar som precis nämnts på ett mer detaljerat sätt.

 

1. Nelson Mandela

Nelson Mandela föddes den 18 juli år 1918 och tillhörde en sydafrikansk kungaätt. Han utbildade sig till advokat och var yrkesverksam under ett flertal år men Nelson ville påverka än mer, så han beslöt sig för att gå med i den afrikanska nationalkongressen år 1943.

I denna organisation kämpade han hårt för att förändra folkets, och framförallt ledarnas inställning till rassegregation. Mandela var verksam inom den afrikanska nationalkongressen i nästan 20 år, men beslöt sig år 1961 för att grunda Umkhonto we Sizwe, eller Nationens spjut, som året därefter utförde ett kuppförsök mot den sydafrikanska regeringen.

Mandela arresterades i samband med kuppen, och i de kommande domstolsförhandlingarna ska han ha yttrat att han var beredd att dö för att uppnå sina mål om ett demokratiskt och rättvist Sydafrika.

År 1994 besannades hans drömmar. Hans parti vann en jordskredsseger och som landets första svarta president lyckades han försona folket på ett effektivt sätt.

 

Läs mer: Vad är den tredje statsmakten?

 

2. Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi föddes i den indiska staden Porbandar, den andra oktober 1869. Han ses fortfarande som en landsfader för Indien, och är vida känd för de fredliga samt effektiva protester och demonstrationer dom han planerade och deltog vid.

Som 23-åring lämnade han Indien och reste till Sydafrika, där han kom att arbeta som advokat under två årtionden. Det var även där som han för första gången upplevde förtryck och rassegregation, vilket inspirerade honom att grunda en medborgarrörelse med mål att stävja rasism och segregation.

Efter att ha påverkat Sydafrikas ledare reste han tillbaka till Indien år 1915, där han fortsatte kampen gentemot etnisk, religiös samt ekonomisk diskriminering. Hans fredliga protester enade ett tidigare splittrat Indien, som vid 1900-talets början var ockuperat av brittiska styrkor.

Mahatma mördades år 1948, men hans ledord; enkelhet, rättvisa, tro och fredlighet, kommer aldrig att glömmas bort.

 

3. Martin Luther King Jr

Martin Luther King Jr var en amerikansk frihetskämpe som hade som mål att utrota det förtryck som mörkhyade amerikaner fick uppleva i mitten av 1950-talet. Han var ledare för den afroamerikanska medborgarrättsrörelsen, och betydelsefull för utvecklingen av medborgerliga rättigheter i USA.

King var under en tid baptistpastor, men blev tack vare sina fredliga demonstrationer och aktiviteter, likt bussbojkotten i Montgomery, en framstående frihetskämpe. King utförde sitt berömda ”I Have a Dream”-tal år 1963, där han förtydligade sin vision om att man ska behandla människor utefter dess karaktär, och inte etnicitet.

År 1964 mottog King Nobels fredspris som en konsekvens av sitt arbete för att stävja rassegregering med hjälp av fredliga medel, såsom civil olydnad. Utöver Martin Luther King-anhängare kämpar även Reportrar utan gränser för demokrati och frihet.

King mördades den 4 april år 1968 i Memphis, Tennessee, där han var i färd med att anordna en demonstration. Hans mord gav upphov till stora kravaller samt landssorg, bekräftar Aftonbladet, och hans avtryck i USA:s historia var och förblir stort.

Martin Luther King-dagen, som firas varje år den tredje måndagen i januari (15 – 21 januari), är en amerikansk helgdag, och i Sverige delas sedan 2005 ett Martin Luther King-pris ut till en person som verkat i hans anda. År 2020 fick en miljörörelse ta emot priset, förtydliga MyNewsdesk.

Nedan återfinns ett videoklipp där 2018 års vinnare av Martin Luther-priset berättar om sin kamp för unga i TV4:s nyhetssoffa.

 

 

Engagera dig du med

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Röda korset är den svensk välgörenhetsorganisation som verkar för att skydda mänskligt liv och hälsa, samt för att förhindra mänskligt lidande.

De har cirka 97 miljoner volontärer världen över, och ser gärna att medlemsantalet ökar. Om du inte själv har tid att delta tar de även emot ekonomiska stödinsatser.