Så fungerar det med ansvarsfull kreditgivning

I Sverige finns det lagar som bestämmer hur långivare får marknadsföra sig mot konsumenter, där bland annat Konsumentkreditlagen, Marknadsföringslagen och Kreditupplysningslagen inkluderas. Men garanterar dessa lagar ansvarsfull kreditgivning, och vad innebär begreppet egentligen?

 

Vad betyder ansvarsfull kreditgivning?

Ansvarsfull kreditgivning betyder att långivarna upplyser konsumenterna om att det kan vara riskfyllt att ta ett lån, samt att ett lån inte är någon lösning på tillfälliga ekonomiska problem. Ett viktigt mål är att kunder som inte klarar av att betala tillbaka lånet, inte ska få låna pengar.

 

2 anledningar till att ansvarsfull kreditgivning är viktigt

 

1. Hela samhället tjänar på det

Enligt Kronofogden kostar överskuldsättningen samhället 30–50 miljarder kronor varje år. De pengarna hade lika gärna kunnat öronmärkas för sjukvård, barnomsorg eller skola.

 

Läs mer: Så jobbar Reportrar utan gränser

 

2. Överskuldsättning bidrar till ohälsa

Personer som inte har råd att betala tillbaka sina skulder har en högre risk för att bland annat drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, ångest, depression, högt blodtryck, diabetes samt allergier. Det är främst den inre stressen, och känslan av att inte ha kontroll över sina egna liv som bidrar till att överskuldsatta ofta drabbas av ohälsa.

 

2 anledningar till att ansvarsfull kreditgivning existerar

 

1. Kronofogden driver in skulder kostnadsfritt

Faktum är att långivare som verkar i Sverige inte behöver driva in sina skulder för egen maskin. Det gör Kronofogden utan kostnad, vilket både är unikt och lite farligt, då långivarna får än fler incitament att låna ut pengar till personer med en dålig ekonomisk status.

 

2. Det finns för många oseriösa långivare

Det finns många nya aktörer som ger ut smslån. Vissa av dem sköter sig perfekt och ägnar sig åt ansvarsfull kreditgivning, men så är inte alltid fallet. Då det finns många oseriösa aktörer som marknadsför sig på oetiska sätt, med mål att locka till sig återbetalningssvaga kunder.

Det är även problematiskt att långivare som beviljar snabba lån i regel bara samarbetar med Bisnode samt Creditsafe, och inte UC. Det betyder att skuldsatta enkelt kan bli beviljade ett snabbt lån så länge långivaren inte gör en kreditupplysning via UC, och håller sig till Creditsafe eller Bisnode.

Personer som tar smålån hos flera aktörer har i regel skuldproblem, så det är viktigt att du som konsument ställer krav på långivaren gällande hur denne marknadsför sina lån. Företag som vill tjäna pengar på andras bekostnad ska du inte göra affärer med.

Notera även att det är en bra idé att kontakta din Kommuns Skuld- och Budgetrådgivning, vilket du kan läsa mer om hos Konsumentverket.